#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

За българите и глупостите в Мрежата
  
Вторник, 05 Януари 2010г. 03:00ч.

FAD

Първа статия през новата година - обща за двете теми на този блог.
По мои скромни наблюдения, в България, най-често срещаната професия е... ЛЕКАР. Някъде около 7 милиона българи я практикуват. То не са "професионални съвети", размяна и предписания на лекарства, профилактика на епидемии... По-малобройни са ветеринарните лекари - около 4 милиона, следвани от IT специалистите - само 1милион. Ще кажете - От къде са тия измислени данни? Направете си следният експеримент кажете на 10 човека, че ви боли глава; на други 10 кажете, че котката ви има бълхи и на още 10 - че имате проблем с компютъра. Ще е интересно колко професионални съвета ще получите?
Мисълта ми беше за глупостите в мрежата

  1. Свински грип - стотици статии изписани от хора, нямащи нужното образование. Естествено пълни с глупости, грешни факти и изводи.
  2. Домашни любимци - ох, болна тема са тези неща в мрежата - кокали за възпалени анални жлези; "защо не трябва да се ваксинира?"; нашийници за котки; сезонност, цикличност и начини за инвазиране с паразити; бездомните кучета и начините са решаване на проблема и много други теми във форуми, статии в блогове и сайтове.
  3. Linux - безсмислени упътвания за администрация, които никой не е проверил дали работят. Пример: при отсъствие на графична среда (спрян Х) се пише команда:  sudo gedit /etc/apt/sources.list !!! Какъв gedit, бе хора??? Нали няма графика и ще инсталирате тепърва видеодрайвер? . Вероятно нещата при администрацията на MS Windows стоят по подобен начин. Там нямам поглед обаче.

Сега да ви дръпна една статия за двигателите с вътрешно горене, че да видят тия, където им е професия какви глупости могат да се напишат. И да се замислят какво пишат по въпросите които не разбират.

Интересно е, че има блогъри, които са се позабравили и се мислят за всичкознаещи. Седят и обясняват на шофьора за кормуването,  на журналиста - как се пишат статии, на IT специалиста за SEO, на политика за политиката и на мен за котки и кучета. Нищо лошо няма в това. Лошото става  когато някой повярва на псевдоспециалистите. Днес евтаназирах една котка, жертва на "блого-форумни" разбирачи.

*на снимката - куче с алергия към бълхи третирано в домашни условия, по форумни съвети за екзема!!!

 

Коментари  

 
0 #1 перилни препарати 2012-03-29 11:55
Е няма как да не се съглася с изнесената статистика. Това, което най-много мразя е да ми дават съвети при настинка например или грип. Даже, ако не следвам дадените съвети за домашни бабини рецепти, които са "най-добрите", ми се сърдят. Ми аз ако почна да следвам всички съвети, които ми кажат всеки познат и непознат (за нета пък изобщо да не говорим какви неща може да намериш) ще си умра от тия лекове... И на мен ми е направило впечатление колко компютърни специалисти има. Понаучили са нещо и друго като начинаещи "хакери" и вече започват да ми обясняват как се работи и как се инсталира скайп. Ееее хора, я по-спокойно с избиването на комплекси!
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови