#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

SSD, TRIM и Debian
  
Понеделник, 24 Февруари 2014г. 09:15ч.

 

SSD, TRIM и Debian

Още преди две и половина години купих първият SSD вкъщи и го сложих на бившият вече нетбук HP 2140 на жена ми. Още тогава мислих да напиша тази статия, но както е казал народът - "По-добре късно от колкото никога".

Какво е предимството на SSD пред конвенционалния твърд диск?

  • По-голяма скорост на четене
  • По-голяма скорост на запис
  • По-голяма устойчивост на удар и вибрации

Като недостатък мога само да отбележа по-високата цена.

Какво е TRIM няма да обяснявам подробно. Който иска да прочете може да го направи тук. В тази статия ще обясня как се пуска TRIM под Debian и как се увеличава бързодействието на SSD под Debian.

 
Overclock на видео карта NVIDIA под Linux - Как се прави със скрипт или автоматично при стартиране на системата
  
Четвъртък, 28 Февруари 2013г. 08:03ч.

Overclock на видео карта NVIDIA под Linux

В статията Overclock на видео карта NVIDIA под Linux показах как се прави overclock в графична среда. Не, не защото така ми е по-удобно или пък мразя терминалите. Направих го само с една единствена цел - да не пиша скрипт, който някой доста глупаво може да тресне в  Autostart папката и леееко да си поизгори картата. Последният коментар, обаче е повод за тази нова статия. Както искате момчета, главите (картите) са си ваши - трошете си ги. Та да си мина на темата - как се прави със скрипт?

  • Стъпките до "Рестартирате X-сървъра", включително, се повтарят
  • Създавате си един текстов файл
  • Отваряте го с любимият си текстов редактор и пишете в него:
 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Намиране и копиране на файлове
  
Неделя, 09 Септември 2012г. 16:23ч.

Защото с конзола е лесно!

Миналата седмица ми се наложи да решавам странна задачка. А именно - намиране на всички снимки (приблизително 12000 се оказа в последствие че са), прилично разпиляни в множество папки на различни потребители в многопотребителски Debian базиран домашен сървър и копирането им в една директория. Как се прави? Много е просто:

 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Родителски контрол (забраняване на достъп до сайтове) чрез iptables
  
Събота, 04 Август 2012г. 15:11ч.

Защото с конзола е лесно!

Родителски контрол в Linux е възможен и без специална програма за това. Става лесно, бързо и сигурно, че детето може да отмени правилата.

Как всъщност се прави? Използва се iptables - мощен инструмент за конфигуриране на таблиците на Linux kernel firewall.

В /etc/rc.local (скрипт който се изпълнява при стартиране) се добавят следните редове:

iptables -A OUTPUT -d 'сайт1 който ще блокираме' -j DROP

iptables -A OUTPUT -d 'сайт2 който ще блокираме' -j DROP

и така нататък

 
Overclock на видео карта NVIDIA под Linux
  
Четвъртък, 31 Май 2012г. 15:35ч.

Overclock на видео карта NVIDIA под Linux

Скоро след ъпгрейда на монитора разбрах, че някои игри за Linux, които играя от време на време, ми насичат ужасно. Проблем също бяха и няколко FullHD филма, за които се използва изцяло видео карта за обработка на видео. Е, не всички, но някои си насичаха забележимо. Конфигурацията ми е стара (на 5 години), нямам намерения да я сменям, защото все още ми върши работа. Вариантите бяха два -  ъпгрейд на видео карта ( досвидяха ми парите :-) ) или overclock на настоящата нискобюджетна и морално остаряла NVIDIA GeForce 8400 GS. Целта е да изцедим до максимум възможностите на видео картата преди да се наложи пълната ѝ подмяна. Е, може и да изгори, но рискувам, защото така или иначе ще се налага да купувам нова ако избера "Вариант 1". А за гледане на филми с "дропнати фреймове" и игра на любимата ми Alien Arena на минимални настройки не може да става и дума.

 
Flash Player 11 beta2 (64 bit)
  
Петък, 12 Август 2011г. 20:45ч.

Adobe Flash Player

На 08.08.2011 г.  от Adobe Labs пуснаха нова бета версия на популярната добавка Adobe Flash Player. Flash Player 11 beta2 вече предлага прилична нативна поддръжка за 64 битови операционни системи и браузъри. Освен това е добавен и модул за настройки на добавката. За съжаление на официалната страница за изтегляне  е наличен само архив .tar.gz, съдържащ бинарните файлове и библиотеката на добавката. Липсват инсталационни пакети за пакетните мениджъри на Linux дистрибуциите. Това сериозно би затруднило начинаещите при опит за премахване на всички файлове, в случай на деинсталация на приложението.

 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Копиране на цели дискове с dd
  
Събота, 26 Март 2011г. 22:30ч.

Защото с конзола е лесно!

dd е Unix програма в командния ред за копиране от ниско ниво на цели дискови устройства. Това съответно означава че dd копира всичко както е заедно с криприровките и защитите от копиране. За какво може да ни бъде полезна:

 
"Земята на Гошо" под Debian 6.0... или инсталиране на Google Earth в Debian Squeeze
  
Вторник, 14 Декември 2010г. 20:43ч.

Google Earth под Debian

Вчера ми се наложи да инсталирам на една клиентска машина с Debian Squeeze "Земята на Гошо", по известна като Google Earth. По някакви непонятни за мен причини, въпреки адекватната корекция на зависимостите, инсталатора предоставян от Google продължаваше да се "троши" изкарвайки грешка при намирането или прочитането на data/setup.xml. Четенето по различни форуми и блогове (включително и официалния на Google Earth)  показа едно - не е било само при мен тъй. Даже срещнах мнениия от типа "Спред мен Google Earth не работи и няма да работи на Debian Squeeze!". Аз нали съм си инат обаче, си компилирах пакета сам с помощта на един простичък инструмент и воала - работи, лесно е за инсталация и лесно се коригират зависимостите. Как се прави:

 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Споделяне на Интернет чрез iptables
  
Събота, 06 Ноември 2010г. 18:55ч.

Защото с конзола е лесно!

Такаааа, от къде да започна?

Преди време ми се наложи да направя нещо много странно, а именно да споделям по кабел интернет между 2 стационарни компютъра (да се разбира десктопи). До тук лесно, ако Интернета пристига също по кабел - един суич и готово! Да ама не! В случая Интернета  идваше отдалечено през Wi-Fi. Сигнала се приема от PCI-адаптор на дъното на единия десктоп и към него има свързана насочена усилвателна антена 12 dB.  Да сложа същата карта и антена и надругия десктоп беше идея, но много скъпа. Ясно беше, че ще използвам възможностите които предоставя Linux за споделяне на мрежа.

Как се прави?  В графична среда опитах - не е като да не съм, и се замотах в някакви интефейси, кой от кой по-неразбираем. И тогава дойде на помощ добрата стара конзола - най-мощния инструмен в Linux.

 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Apt-get inside
  
Петък, 29 Октомври 2010г. 12:00ч.

Защото с конзола е лесно!

APT е мощен инструмент за управление на пакети в Debian и производните и дистрибуции.  Предимството на този инсталатор пред останалите е, че APT (Advanced Packaging Tool) автоматично решава настъпилите проблеми със зависимостите (липсващи пакети, счупени зависимости). Веднъж свикнал с използването на APT, потребителят разбира несъвършенството на останалите инсталатори, използвани в другите операционни системи. Край на безкрайното ровене в Мрежата, край на липсващите пакети, от вас се иска да напишете един единствен ред в конзолата. Останалото ще свърши APT. Внимание - използването на APT води до пристрастяване!!!

В тази статия ще разгледам синтаксиса на най-често употребяваната в Debian команда, използваща APT -  apt-get

 
Защо Linux? Защо Debian? Защото с конзола е лесно! | Инсталация на софтуер в Debian и дериватите и.
  
Неделя, 26 Септември 2010г. 03:00ч.

Защото с конзола е лесно!

1. Debian way
Базира се на APT (Advanced Packaging Tool). APT е модерен софтуер за управление (инсталация и деинсталация) на пакети в Debian. Освен това това APT автоматично решава възникналите проблеми в дървото със зависимости на дистрибуцията. Форматът за инсталиране е следният:

#apt-get install 'име на пакет1' 'име на пакет2' 'име на пакет3'....

APT автоматично проверява за зависимости, предлага необходимите пакети за инсталация и след съгласяване от страна на потребителя, ги изтегля от огледалото (или CD, локално хранилище и др.), инсталира и конфигурира софтуера.

2. Debian old way
Базира се на dpkg (Debian package management system). Освен като алтернативен вариант, това е единственият начин да се инсталира софтуер от външни за дистрибуцията .deb пакети. Не може да изтегля софтуер от огледалата в Интернет. Поради тази причина се комбинира с wget. Не може да коригира автоматично зависимости. Те се инсталират с apt-get install --fix-missing или на ръка отново с dpkg. Форматът за инсталиране е следният:

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2