#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

SSD, TRIM и Debian
  
Понеделник, 24 Февруари 2014г. 09:15ч.

 

SSD, TRIM и Debian

Още преди две и половина години купих първият SSD вкъщи и го сложих на бившият вече нетбук HP 2140 на жена ми. Още тогава мислих да напиша тази статия, но както е казал народът - "По-добре късно от колкото никога".

Какво е предимството на SSD пред конвенционалния твърд диск?

  • По-голяма скорост на четене
  • По-голяма скорост на запис
  • По-голяма устойчивост на удар и вибрации

Като недостатък мога само да отбележа по-високата цена.

Какво е TRIM няма да обяснявам подробно. Който иска да прочете може да го направи тук. В тази статия ще обясня как се пуска TRIM под Debian и как се увеличава бързодействието на SSD под Debian.

На първо място ви трябва Debian или друга Linux дистрибуция с ядро по-ново от 2.6.33. Всички модерни дистрота вече разполагат с такова. TRIM не е пуснат по подразбиране в Linux. Активирането му става с добавянето на опцията discard на всеки дял на SSD-то в /etc/fstab. След рестарт TRIM вече е активиран. За увеличаване на бързодействието и минимизиране на писането по SSD-то можем заедно с discard да добавим и noatime. Това също удължава живота на нашия SSD. По същата причина можем и да монтираме временната папка /tmp във виртуална файлова система в оперативната памет, като създадем следния ред в /etc/fstab -

tmpfs                                     /tmp            tmpfs   defaults                           0       0

Разбира се, могат да бъдат добавяни и други опции при монтирането на дяловете, но това е минималното препоръчително.

Не на последно място искам да спомена да се внимава с нискобюджетните решения като Kingston, A-data други. При мен например се оказа, че стария ми OCZ Vertex 3 (на 2 години) осезаемо по-бърз от чисто новия Kingston V300 (и двата са с еднакъв обем). Освен това средната продължителност на живот на първия е 2 пъти по-голяма.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови