#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

Sidux Momos ...или стабилизиран Debian Sid на една малка машинка.
  
Неделя, 13 Декември 2009г. 03:00ч.

sidux

Лошо време, много работа, не по-малко мързел и ето, че не съм писал в блога си вече повече от две седмици. Пропуснах ревютата на Fedora 12, OpenSUSE 11.2, Sidux Momos, KDE 4.3.4 и много други значими неща...

Преди няколко седмици жена ми се сдоби с нетбук HP 2140 от М-тел. Да, представяте ли, си платили сме и имаме легален "продукт" на Майкрософт, който няма да влезе в употреба (именно MS Windows XP). За съжаление в България клиентите нямат право на избор какво да ползват и въпросната ОС върви с машината. Прибира се радостна жената вкъщи и си пуска машинката (тя е от щастливите хора, които MS Windows никога не са ползвали). И почва едно зареждане... След 2-3 минути операционната система стартира напълно и започва едно лутане в дебрите на комерсиалния софтуер. Аз си мълча и леко се подсмихвам, знаейки какъв ще е резултата. Тук ще направя едно малко отклонение. Хората, свикнали с Линукс са капризни - те искат пълен набор инструменти, програми и драйвери още с инсталирането на операционната система, командите да се изпълняват на мига, програмите да работят бързо и ефективно. След 2 часа борба с отрочето на Майкрософт, ми каза - "Махай го това НЕЩО от компютъра ми. Искам си Debian-a. В краен случай - Kubuntu."

Оказа се обаче, че последната стабилна версия на Debian не се сработва добре с аудиото на този модел, Kubuntu-то пък беше прекалено шарено и бавно. Вариантът остана един - Debian Sid. Този нестабилен клон, на най-голямата Линукс дистрибуция до момента, не се предлага за директна инсталация. Има два начина за инсталирането му - пълен ъпгрейд от стабилната версия или немското чудо Sidux. Избрахме втория. В резултат след точно 10 минути на малката машинка имаше напълно инсталиран и функционален Sidux Momos. Настройката и компилацията на комерсиалните Wi-Fi драйвери е детска игра:

 1. Добавяте в sources. list non-free и conrib хранилищата
 2. #apt-get update
 3. #apt-get install module-assistant wireless-tools
 4. #m-a update
 5. #m-a prepare
 6. # m-a auto-install broadcom-sta
 7. #modprobe wl
 8. #echo "wl" >> /etc/modules

Vodafone Mobile Connect модемът се оказа по-труден проблем. Обаче не нерешим:

 1. Свободните драйвери се теглят от тук.
 2. Инсталират се с:
 3. #dpkg - i /bla/bla/bla/ozerocdoff_0.4_i386.deb
 4. #dpkg - i /bla/bla/bla/usb-modeswitch_0.9.7_i386.deb
 5. #dpkg - i /bla/bla/bla/vodafone-mobile-connect_svn20090615_all.deb
 6. #apt-get -f install

Това беше. Не е трудно, нали?

Сега машинката се стартира за невероятните 23 секунди и се изключва за 3 секунди, има пълен набор софтуер. Издържа по 3,5 часа с едно зареждане. А и не на последно място софтуерът е на роден български език за разлика от легалния MS Windows XP, идващ с лаптопа.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови