#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

Колко струва да си имаш котка?
  
Неделя, 21 Октомври 2012г. 12:31ч.

Колко струва да си имаш котка?

Две седмици с тежък керато-конюктивит. Две седмици след това - дооздравяване. Никакъв компютър и никакво излизане през деня. А трябваше последния петък на септември да пием бира с Данаил Рабаджийски. Поне вече съм добре благодарение на прекрасната руска добавка наречена мумийо. Но не за това е тази статия. Бях обещал на go_fire да напиша статия, свързана с цената на месец за отглеждането на котка.

Та от къде да започна? От храната, естествено. Като всяко живо същество, котката има нужда от храна. Тук само да отбележа - котката е МЕСОЯДНО животно. Естествената ѝ храна в природата е само и единствено прясно, сурово месо - около 200 г дневно за женските или 350 г дневно за мъжките. Като казвам месо, имам предвид МЕСО, не кокали, кренвирши, колбаси, "котешки" консерви и други продукти на индустриализацията, съдържащи в себе си не повече от 10% полезни вещества за котките. Ако някой е решил да храни с прясно, сурово телешко например - няма лошо - да слага по 2,50 лв. средно да ден за храна. Аз лично предпочитам (така храня и собствената си котка - на снимката) храненето да с най-висок клас гранула. Ще кажете - уж индустриалните храни нямаха месо, а сега пък - гранули?! Къде е уловката? Качествената гранула съдържа между 35 и 70% месо с уговорката, че е с 10% влага. Самото прясно, сурово месо е с 80-85% влага. Сега сметката вече почти излиза. Е, отново е по-малко месото в гранулите от необходимият дневен прием и затова производителят си е поиграл да балансира диетата. При цена между 12 и 18 лв. за килограм качествена гранула средно една котка изяжда около 1 лв. на ден. Доста по-евтино, нали?

Котешка тоалетна. За котките, живеещи само в къщи средно се изразходва по 7,5 кг на месец, което ще рече около 7,50 лв. месечно.

Противопаразитни таблетки. За качествено обезпаразитяване препоръчвам Caniverm. Около 1 лв. всеки месец.

Външно обезпаразитяване. Всички препарати, съдържащи Fipronil са ефикасни и струват 10-15 лв. за 2 месеца. Така че - средно 6 лв. на месец.

Ако сметката ми е вярна - 45 -50 лв. на месец излиза една котка с "всички екстри". Не сложих умишлено пари за посещения при ветеринарен лекар - ако гледате котката си по този начин и я пазите от отровни вещества няма да ви се наложи да посещавате колегите - котките боледуват изключително рядко.

 

Коментари  

 
-4 #1 Данаил Рабаджийски 2012-10-21 14:27
То и аз не успях да ида до Пловдив .....
А като чета сметките, излиза доспа по-евтино от това да гледаш куче :), особено по-едричко.
Жалко, че не съм почитател на котките. За мен си остават по-скоро вредители от колкото полезни животни (котките извършват средно по 1.2 убийства на нощ, и само в САЩ избиват над 3 милярда екземпляра годишно, като в менюто им влизат насекоми, птички и т.н.).
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #2 #/bin/bash 2012-10-21 14:37
Ами аз и куче имам ;-) . Средно едричко - английски сетер. Не е толкова скъпо. С котката 120 лв./месец не могат да направят. Всичко е въпрос на това да знаеш какво да купиш. Относно убийствата - те котките за това са опитомени. Освен това този инстинкт е желан и многократно засилен чрез селекцията.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #3 #/bin/bash 2012-10-21 14:45
Освен това кучето е "друга бира". Там можеш и със среден клас гранула да храниш без да го повредиш. И накрая 20 кг куче може да дойде като цена колкото една котка на месец.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Моята фирма

Зоовет трейдинг

Абонирай се!

Абонирай се за целия блог!

Абонирай се само за Open Source статии!

Абонирай се само за ветеринарни статии!