#/bin/bash или Zoomaster ...или кое е общото

Колко струва да си имаш котка?
  
Неделя, 21 Октомври 2012г. 12:31ч.

Колко струва да си имаш котка?

Две седмици с тежък керато-конюктивит. Две седмици след това - дооздравяване. Никакъв компютър и никакво излизане през деня. А трябваше последния петък на септември да пием бира с Данаил Рабаджийски. Поне вече съм добре благодарение на прекрасната руска добавка наречена мумийо. Но не за това е тази статия. Бях обещал на go_fire да напиша статия, свързана с цената на месец за отглеждането на котка.

Та от къде да започна? От храната, естествено. Като всяко живо същество, котката има нужда от храна. Тук само да отбележа - котката е МЕСОЯДНО животно. Естествената ѝ храна в природата е само и единствено прясно, сурово месо - около 200 г дневно за женските или 350 г дневно за мъжките. Като казвам месо, имам предвид МЕСО, не кокали, кренвирши, колбаси, "котешки" консерви и други продукти на индустриализацията, съдържащи в себе си не повече от 10% полезни вещества за котките. Ако някой е решил да храни с прясно, сурово телешко например - няма лошо - да слага по 2,50 лв. средно да ден за храна. Аз лично предпочитам (така храня и собствената си котка - на снимката) храненето да с най-висок клас гранула. Ще кажете - уж индустриалните храни нямаха месо, а сега пък - гранули?! Къде е уловката? Качествената гранула съдържа между 35 и 70% месо с уговорката, че е с 10% влага. Самото прясно, сурово месо е с 80-85% влага. Сега сметката вече почти излиза. Е, отново е по-малко месото в гранулите от необходимият дневен прием и затова производителят си е поиграл да балансира диетата. При цена между 12 и 18 лв. за килограм качествена гранула средно една котка изяжда около 1 лв. на ден. Доста по-евтино, нали?

Котешка тоалетна. За котките, живеещи само в къщи средно се изразходва по 7,5 кг на месец, което ще рече около 7,50 лв. месечно.

Противопаразитни таблетки. За качествено обезпаразитяване препоръчвам Caniverm. Около 1 лв. всеки месец.

Външно обезпаразитяване. Всички препарати, съдържащи Fipronil са ефикасни и струват 10-15 лв. за 2 месеца. Така че - средно 6 лв. на месец.

Ако сметката ми е вярна - 45 -50 лв. на месец излиза една котка с "всички екстри". Не сложих умишлено пари за посещения при ветеринарен лекар - ако гледате котката си по този начин и я пазите от отровни вещества няма да ви се наложи да посещавате колегите - котките боледуват изключително рядко.

 

Коментари  

 
-4 #1 Данаил Рабаджийски 2012-10-21 14:27
То и аз не успях да ида до Пловдив .....
А като чета сметките, излиза доспа по-евтино от това да гледаш куче :), особено по-едричко.
Жалко, че не съм почитател на котките. За мен си остават по-скоро вредители от колкото полезни животни (котките извършват средно по 1.2 убийства на нощ, и само в САЩ избиват над 3 милярда екземпляра годишно, като в менюто им влизат насекоми, птички и т.н.).
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #2 #/bin/bash 2012-10-21 14:37
Ами аз и куче имам ;-) . Средно едричко - английски сетер. Не е толкова скъпо. С котката 120 лв./месец не могат да направят. Всичко е въпрос на това да знаеш какво да купиш. Относно убийствата - те котките за това са опитомени. Освен това този инстинкт е желан и многократно засилен чрез селекцията.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #3 #/bin/bash 2012-10-21 14:45
Освен това кучето е "друга бира". Там можеш и със среден клас гранула да храниш без да го повредиш. И накрая 20 кг куче може да дойде като цена колкото една котка на месец.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови